Klasyczna sałatka Yum Woon Sen
Odkryj smak Tajlandii dzięki naszej klasycznej sałatce Yum Woon Sen! Ten przepis łączy w sobie delikatność makaronu ryżowego Vermicelli z fasoli mung z wyrazistymi i świeżymi składnikami, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 160 g Makaronu ryżowego Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
- 150 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 4 – 6 łyżek oleju
- 100 g kalmarów
- 10 krewetek
- 4 łodygi selera naciowego
- 40 g cebuli
- 4 dymki
- 1 pomidor
Dressing:
- 4 łyżeczki Soku z limonki House of Asia
- 6 łyżeczek Sosu rybnego House of Asia
- 2 małe chilli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Dressing:
- W moździerzu utłucz czosnek z chili na pastę
- Do pasty dodaj cukier, sos rybny, sok z limonki, i dobrze wymieszaj
Pozostałe składniki:
- Makaron zanurz we wrzącej wodzie na 2 minuty, aż się ugotuje. Osusz i przełóż do miski.
- Mielone mięso z kurczaka i owoce morza zanurz we wrzącej wodzie na ok 2 minuty, osusz i dodaj do makaronu
- Podsmażony czosnek z olejem dodaj do makaronu
- Dodaj pozostałe składniki: posiekany seler naciowy, dymkę w centymetrowych kawałkach, pomidora bez pestek, pokrojonego w kawałki.
- Delikatnie wymieszaj składniki.
- Podaj posypane kolendrą