Przepis na złote mleko

Złote mleko Aneta Korzeniecka House of Asia

W takie chłodne, deszczowe dni nie trudno o infekcję i przeziębienie. Dlatego w szczególności powinniśmy zadbać o nasz organizm i wspomagać go naturalnie. Idealnym, znanym od wieków napojem wzmacniającym odporność jest złote mleko.  Aneta Korzeniecka- Dietetyk Kliniczny House of Asia, przygotowała dla Was magiczny i prosty w przygotowaniu napój, który wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, rozgrzewające i skraca czas infekcji. Świetnie nadaje się w pierwszych dniach przeziębiania, na gorączkę, katar czy ból gardła. A regularnie spożywany chroni przed zachorowaniem. Jaka jest jego tajemnica? Sekret tkwi w głównych składnikach:

  • kurkuma – silnie przeciwzapalna i rozgrzewająca, zalecana w chorobach nowotworowych i wielu innych np. Alzheimera
  • mleczko kokosowe –  odpowiednie dla wegan i alergików, tłuszcz w nim zawarty (głównie tzw. MCT) umożliwia biodostępność kurkuminy, dodaje energii;
  • pieprz – zawarta w nim piperyna wspomaga wchłanianie kurkuminy.

Dodatkowo miód, imbir i przyprawy sprawią, że jest to potężna dawka ZDROWIA!

Liczba porcji:

2

Czas: 5 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego BIO 5 -7 %
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • większa szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Umyj imbir i zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Wszystkie składniki, poza miodem, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  3. Podgrzej do temperatury ok 60 – 70C. Nie gotuj.
  4. Złote mleko przelej do kubka, następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem i dynią


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI