Jesteśmy tak podekscytowani, że musieliśmy zrobić sobie napar z trawy cytrynowej i pandanu zanim napisaliśmy tego posta. Już jest! Nasza nowa strona, a na niej pełno świeżych inspiracji, które ożywią Waszą kuchnię i obudzą Wasze zmysły na wiosnę. Gotowi? Zaczynamy odliczanie!
Przedwiośnie bywa trudne. Ba, dla tych co lubią poszaleć w kuchni to prawdziwe wyzwanie! Zimowe zapasy powoli się wyczerpują a na nowalijki trzeba jeszcze chwilę poczekać. Polska wiosna jeszcze długo będzie się rozkręcać zanim zaczniemy zbierać jej owoce, ale to wcale nie oznacza, że nie warto dodać sobie koloru i animuszu czerpiąc odżywcze składniki z egzotycznych potraw. I po to właśnie macie nas! Pilnujemy, aby nigdy nie zabrakło Wam kulinarnych inspiracji powodów do dobrego samopoczucia.
Świętujmy hanami
Marzec w House of Asia oznacza wiele niespodzianek. Po pierwsze, już za tydzień rozpoczniemy świętowanie japońskiego święta kwitnących wiśni, czyli hanami.
Często słyszymy, że kuchnia japońska jest za trudna do zrobienia w domowych warunkach. Tej wiosny chcemy obalić ten mit, dlatego zaprosiliśmy do wspólnego świętowania Elizę Morawską, autorkę książek kulinarnych oraz bloga WhitePlate.
Eliza przygotowała dla Was swoje ulubione japońskie przepisy – najlepsze bo nie tylko pyszne ale przede wszystkim na tyle proste, że sami ochoczo zrobicie je w domu. Już w połowie marca zacznie publikować je na swoim blogu.
A jakby tego było mało, szykujemy też filmy instruktażowe, z których dowiecie się m.in. jak przygotować sushi dla dzieci czy błyskawiczną zupę miso. Także szykujcie się na prawdziwą japońską ucztę. Skończyły się wymówki!
Przepisowy raj
Potrzebujecie odświeżyć sobie sposoby na najlepsze azjatyckie klasyki, które na szybko zmontujecie po pracy? Tych też nie zabraknie w naszym marcowym menu.
Przypominamy przepis na niezawodnego pad thai’a i smakowitego kurczaka z ananasem. Zaś jeszcze w tym tygodniu w zakładce przepisy znajdziecie prosty jak pęd bambusa przepis na placuszki z tapioką oraz coś dla totalnych kulinarnych „fuzjonistów” czyli burger sushi. Zasypiemy Was pomysłami na smaczne i zdrowe azjatyckie obiadki, które rozgrzeją Was w oczekiwaniu na wiosnę!
Nowości produktowe
To nie koniec! Już za chwilę pojawią się w sklepach nasze wiosenne nowości produktowe, a wśród nich…
- Fantazyjne furikake – kolorowe sezamowe posypki do sushi. Nie zawierają sztucznych barwników, dlatego polecamy je zwłaszcza jeśli potrzebujecie urozmaicić dania Waszych małych niejadków. Bo fantazja jest od tego!
- Nikkei to mieszanka ryżu do sushi i ziaren quinoa w idealnie dobranych proporcjach. To też zaproszenie do urozmaicenia tradycyjnego sushi – tym razem odrobiną peruwiańskiej inspiracji. Po co jeść jeden rodzaj ziarna kiedy można jeść dwa? Na pewno doda energii!