Indyk Tikka Masala
Zanurz się w smakach Indii z naszym przepisem na Indyka Tikka Masala! Aromatyczna Pasta Tikka Masala House of Asia, soczysta pierś z indyka i kremowe mleczko kokosowe Kara tworzą idealną harmonię smaków. Całość dopełniają delikatny ryż jaśminowy Lotus Rice i świeża kolendra. To danie to doskonały wybór na wyjątkowy obiad lub kolację, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika egzotycznych smaków.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 100 g Pasty Tikka Masala House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 60 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara
- 100 g Ryżu jaśminowego Lotus Rice
- 200 g piersi z indyka pokrojonej w grubą kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 100 ml bulionu
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 100 g zimnego masła
- Kilka gałązek kolendry
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- Limonka pokrojona w cząstki
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W garnku, na oliwie podsmaż cebulę, pastę z czosnku, pastę tikka masala i płatki chilli, a następnie dodaj indyka, smaż całość na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Do garnka wlej bulion, przecier pomidorowy i gotuj do miękkości, około 20 minut. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, masło, dopraw solą i pieprzem.
- Gotowe danie podawaj z ryżem, cząstką limonki i posyp liśćmi kolendry.