Spring rollsy z krewetkami i kolorowym papierem

Tęczowe Spring Rollsy! Chcesz dodać swojemu daniu odrobinę koloru i wprowadzić egzotyczną atmosferę na talerz? Te kolorowe spring rollsy z krewetkami nie tylko wyglądają spektakularnie, ale także zaskakują świeżością i delikatnym smakiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla oczu i podniebienia!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 245

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1 opakowanie Papieru ryżowego kolorowego do sajgonek i spring rollsów House of Asia
  • 10 krewetek
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie paski
  • 100 g białej rzepy pokrojonej w cienkie paski
  • 100 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 1 sałata rzymska baby
  • Kilka listków kolendry
  • Kilka listków mięty

Sos do podania:

  • 5 łyżek Sosu rybnego House of Asia
  • 5 łyżek Soku z limonki House of Asia
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanego chili lub 2-3 łyżeczki pasty czosnek, imbir chili zamiast świeżego czosnku, chili, i imbiru.
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka prażonego białego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Krewetki obierz i oczyść. Zblanszuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, przelej zimną wodą.
  2. Fasolkę szparagową oczyść i również blanszuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
  3. Arkusz papieru ryżowego zanurz na 1 sekundę w wodzie. Na namoczony arkusz, w dolnej jego części, nałóż warzywa. Dodaj kolendrę, miętę, liście sałaty i pokrojone krewetki. Zwiń w rulon.
  4. Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj z sosami.
  5. Przygotuj sos: w misce wymieszaj najpierw, sos rybny z limonką i cukrem aż się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

TIP: W przepisie możesz wymienić krewetki na pierś z kurczaka, wystarczy pokroić ją w cienkie paski, zamarynować w sosie sojowym i usmażyć na patelni.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI