Sushi dla początkujących instrukcja krok po kroku od Foodniego
Domowe sushi dla początkujących? Zestaw Sushi House of Asia to wszystko, czego potrzebujesz, aby w 40 minut wyczarować przepyszne rolki, które zachwycą Twoich bliskich. TheFoodini krok po kroku prowadzi przez proces przygotowania ryżu, krojenia składników i rolowania sushi – przekonaj się, jakie to proste i przyjemne!
Liczba porcji: 5
Czas: 40 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 Zestaw do sushi dla 4-6 osób Sushi House of Asia
- 1 łyżka Sosu Sriracha Houe of Asia
- 200 g filetu z łososia
- 140 g tuńczyka w puszce (w sosie własnym)
- 100 g surimi (paluszki krabowe)
- 1 duże awokado
- ½ pęczka szczypiorku
- 80 g serka kanapkowego typu Philadelphia
- 1 ogórek
- 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Szklankę ryżu wsyp do rondelka, zalej zimną wodą i pocieraj dłonią, aby uwolnić skrobię.
- Odlej mętną wodą, wlej świeżą i powtórz płukanie 2-3 razy, aż woda będzie niemal przezroczysta.
- Po ostatnim płukaniu dokładnie odlej wodę i zalej ryż szklanką zimnej wody do gotowania. Używaj tej samej szklanki.
- Włącz moc, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, a następnie zmniejsz moc do minimum i przykryj. Ryż gotuj przez 15 minut, następnie wyłącz moc. Nie odkrywaj, tylko zostaw garnek na ciepłym palniku do uparowania na kolejne 10 minut.
- Ugotowany ryż przełóż do szerokiego naczynia z wysokimi brzegami – świetnie sprawdzi się na przykład naczynie żaroodporne.
- Na każdą szklankę (250 ml) suchego ryżu odmierz 25 ml zalewy, którą znajdziesz w zestawie do sushi House of Asia. Za pomocą szpatułki rozprowadź zalewę po całej powierzchni ryżu, a następnie delikatnie wymieszaj tak, aby równomiernie pokryła wszystkie ziarna. Gotowy ryż przykryj wilgotną ściereczką i odstaw, żeby nieco ostygł oraz wchłonął naszą zalewę.
- W międzyczasie łososia pokrój w 2 centymetrowe plastry, a każdy z nich wzdłuż na pół tak, aby powstały dwa równe bloczki.
- Tuńczyka wyłóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.
- Z ogórka odetnij początek, a następnie odciśnij równy kawałek o szerokości czterech naszych palców. Następnie pokrój go na pół, później w ćwiartki i z każdej wytnij gniazdo nasienne. Oczyszczone ćwiartki potnij na 3 równe kawałki.
- Awokado natnij nożem dookoła, przekręć, aby otworzyć, wbij nóż w pestkę i lekko obróć, aby ją wyciągnąć. Następnie połówki natnij na pół, obierz ćwiartki ze skóry i pokrój pod lekkim kątem w dość grube plastry.
- Szczypiorek ułóż na desce i potnij na fragmenty o długości 4 palców naszej dłoni.
- W mniejszej misce wymieszaj majonez z ostrym sosem i możesz zabrać się za rolowanie sushi! 🙂
- Żeby ułatwić sobie pracę matę, którą znajdziesz w zestawie, ułóż patyczkami prostopadle do siebie, a następnie owiń ją kilka razy folią spożywczą, dzięki temu ryż nie będzie się przyklejał. Przed rozpoczęciem ustaw też na blacie miseczkę z zimną wodą.
HOSOMAKI
- Płatek nori podziel na 2 części, przerywając dłuższy bok i ułóż gładką stroną na matę. Wymocz dłonie w zimnej wodzie, uformuj z ryżu niewielką kulkę i ułóż na szorstkiej stronie nori. Delikatnie rozprowadź po powierzchni bez dociskania, starając się “przepychać” ryż tak, żeby przyklejał się równą warstwą.
- Na dalszym końcu nori zostaw pasek bez ryżu o szerokości około 1 centymetra. Następnie na środek warstwy ryżu ułóż wybrany składniki – łosoś, ogórek lub szczypiorek. Delikatnie unieś matę i “załóż” jej brzeg na ułożony składnik tak, aby zamknąć go w środku. Delikatnie dociśnij, unieś matę i przepychaj rolkę do przodu. Ponownie lekko ściśnij w macie, aby nadać kształt.
- Odchyl matę, namocz palec w wodzie, lekko posmaruj pozostawiony pasek nori i z pomocą maty “przepchnij” rolkę do przodu tak, aby wilgotna krawędź ją skleiła. Ostatni raz delikatnie zaciśnij matę i gotowe!
FUTOMAKI
- Płatek nori ułóż gładką stroną na matę, wymocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj z ryżu kulkę wielkości garści. Ułóż na szorstkiej stronie nori i delikatnie rozprowadź po powierzchni bez dociskania, staraj się “przepychać” ryż tak, żeby przyklejał się równą warstwą.
- Ryż rozprowadź tylko na połowie płatka nori, a następnie na środek warstwy ryżu ułóż wybrane składniki (np. łosoś, serek philadelphia, awokado i ogórek). Delikatnie unieś matę i “załóż” jej brzeg na ułożone składniki, tak aby zamknąć je w środku. Delikatnie dociśnij, unieś matę i przepchnij rolkę do przodu. Ponownie lekko ściśnij w macie, aby nadać kształt. Odchyl matę, “przepychnij” rolkę do przodu, tak aby drugi raz owinęła się w nori.
- Wymocz palec w wodzie, lekko posmaruj pozostawiony pasek nori i z pomocą maty ostatni raz obracamy tak, aby wilgotna krawędź ją skleiła. Delikatnie zaciskamy matę, żeby nadać kwadratowy kształt i gotowe!
URAMAKI
- Płatek nori podziel na 2 części, przerywając dłuższy bok, ułóż gładką stronę na matę. Wymocz dłonie w zimnej wodzie, uformuj z ryżu niewielką kulkę i ułóż na szorstkiej stronie nori. Delikatnie rozprowadź po całej powierzchni bez dociskania, postaraj się “przepychać” ryż tak, żeby przyklejał się równą warstwą.
- Chwyć za brzegi nori i zdecydowanym ruchem odwróć rolkę ryżem w dół. Następnie na środek warstwy ryżu ułóż wybrany składniki np. pikantny majonez, tuńczyk z puszki i szczypiorek. Delikatnie unieś matę i “załóż” jej brzeg na ułożony składnik, tak aby zamknąć go w środku. Delikatnie dociśnij, unieś matę i przepchnij rolkę do przodu. Ponownie lekko ściśnij w macie, aby nadać kształt. Ponieważ spoiwem jest tutaj ryż, rolka sklei się bez problemu bez użycia wody.
- Żeby pokroić sushi potrzebujesz: deski, ostrego noża oraz wilgotnej ściereczki. Rolkę ułóż na desce, przetrzyj ostrze ściereczką, żeby ułatwić sobie krojenie, a następnie potnij rolkę na pół. Następnie te połówki potnij na ćwiartki i każdą z nich na 2 grube plastry. Dzięki temu uzyskasz 8 równych kawałków z sushi z każdej rolki.
- Przełóż je na talerz lub deskę, podaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem – wszystkie te składniki znajdziecie już w zestawie. Smacznego!