Chrupiąca ryba z sosem curry
Ryba z sosem curry czyli klasyk kuchni tajskiej. Pasta Massaman curry jest jedną z najsmaczniejszych past, która w połączaniu z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos.
Liczba porcji: 1
Czas: 60 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki Pasty Massaman curry House of Asia
- 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego House of Asia
- 250 g filetu z pstrąga, pokrojonego w trójkąty
- 20 g orzeszków ziemnych nie solonych
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- kolendra do podania
Sposób przygotowania
1. W rondelku na małym ogniu rozgrzej 100 ml mleka kokosowego i pastę curry, mieszaj do momentu gdy sos będzie jednolity. Następnie dolej resztę mleka, orzeszki, cebulę, sos rybny i cukier. Gotuj wszystko 5 min.
2. Pokrojoną rybę posól i popieprz, następnie obtocz w mące.
3. Rybę smaż na średnim ogniu, na złocisty kolor.
4. Podawaj w misce z sosem i świeżą kolendrą.
Smacznego!