Zupa Pho z tofu i boczniakami Praktykulinarni
Masz ochotę na gorący, rozgrzewający bulion w wietnamskim stylu? Wypróbuj smakowitą zupę Pho w wersji wegańskiej z dodatkiem tofu oraz boczniaków. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 mim. + 2h gotowanie
Ostrość:
Składniki
- 50 g pasty Pho
- 200 g makaronu ryżowego 5mm
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 grzyby shiitake
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2,5 l wody zimnej
- 2 ząbki czosnku
- 225 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
- 40 g boczniaków oczyszczone i pokrojone w paski
- 2 łyżki oleju
- 100 g kiełków koniczyny
- 1 szalotka pokrojona w piórka
- 3 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- Kawałek kory cynamonu
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 3 łyżki kolendry posiekanej
Ocet chili:
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Do podania:
- Sos Sambal Oelek
- 1 cytryna lub limonka
TIP: Zamiast czosnku możesz użyć pasty z czosnku.
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj chili oraz czosnek. Następnie zalej całość octem, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Wszystkie warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w mniejsze części. Następnie przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj grzyby shiitake, goździki, anyż, czosnek, cynamon i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie usuń włoszczyznę. Grzyby shiitake pokrój na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć do bulionu. Dodaj pastę Pho i wymieszaj całość.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż tofu. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż boczniaki.
- Do misek nałóż porcję makaronu, kiełków, boczniaków, tofu, szalotki, szczypiorku oraz kolendry. Całość zalej gorącym bulionem. Podawaj z sosem Sambal Oelek, cząstką cytryny oraz octem chili