Kurczak w sosie Teriyaki z makaronem Mie
Sos Teriyaki to absolutny must have w kuchni każdego amatora azjatyckich smaków. Klasyczny, orientalny dodatek stanowi idealną bazę marynaty do mięs, owoców morza i tofu. Jego słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak sprawi, że będą one soczyste i aromatyczne. To właśnie dlatego kurczak w marynacie w połączeniu z lekkim makaronem Mie, to przepis na pełnowartościowy posiłek.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 g Makaronu Mie House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 10 łyżek Sosu Teriyaki House of Asia
- 2 łyżeczki prażonego Sezamu białego House of Asia
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 cebula pokrojona w cząstki
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżego szczypiorku drobno pokrojonego
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pokrojonego kurczaka zamarynuj w połowie sosu teriyaki i sosie sojowym. Odstaw na 15 minut.
- Kurczaka obtocz w mące kukurydzianej i usmaż go na złoty kolor.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj usmażonego kurczaka, resztę sosu teriyaki i świeże chili. Doprowadź do wrzenia, a następnie posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z makaronem mie.