Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym Flymetothespoon
Proste rozwiązania są zawsze najlepsze. Tak też jest z przekąskami! Flymetothespoon przygotowała szybki i prosty przepis na sałatkę z dodatkiem grillowanego sera halloumi. Do tego dressing na bazie sosu sojowego i musztardy – i gotowe!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
Składniki na dressing:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka musztardy Miodowej Dijon
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i suszone chili do smaku
Składniki na sałatkę :
- 225 g sera halloumi pokrojonego w plastry 1cm
- ½ cukinii pokrojona w plasterki
- 300 g szparagów pokrojonych na kawałki
- 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 30 g miksu zielonych sałat (rukola, roszponka itp.)
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- świeża mięta
Sposób przygotowania
- Wymieszaj ze sobą składniki dressingu.
- Odłam i usuń zdrewniałe końcówki szparagów, a następnie pokrój pozostałą część. Pokrój cukinię i ser Halloumi. Podsmaż wszystko na patelni grillowej lub na grillu (na tacce) przez około 3 minuty z każdej strony.
- Na talerzu ułóż zieleninę, halloumi, cukinię i szparagi. Dodajemy też pokrojone pomidorki. Całość posyp słonecznikiem i polej dressingiem. Dodaj też trochę mięty.