Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym

Masz ochotę na zdrową i niebanalną rybę? Ugotuj ją w parowarze, dzięki temu będzie soczysta i lekkostrawna. Dodatkowo, aby nadać potrawie azjatyckiego twistu i ciekawego smaku, nafaszeruj rybę pastą z imbiru, chili i zieloną cebulką. Wystarczy niecałe 30 minut, kilka składników i pyszne danie będzie gotowe.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

  • 2-3 suszone namoczone grzyby Mun 
  • 1 łyżka pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 1 łyżeczka 0leju sezamowego
  • 500 g filetu z dorsza
  • 4 zielone cebulki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej dymki 
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry  
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Upewnij się, że ryba nie ma łusek i jest dokładnie wypatroszona. Umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Natnij obie strony ryby po przekątnej w odstępach ok. 2,5 cm. Następnie natrzyj solą i olejem sezamowym od wewnętrznej i zewnętrznej strony.
  2. Grzyby wymieszaj z zielonymi cebulkami, pastą z imbiru, chili i dopraw do smaku sosem sojowym. Nafaszeruj rybę połową nadzienia, resztę nałóż na rybę. Umieść na talerzu w gorącym parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  3. Rozgrzej olej w małym rondlu, aż zacznie wrzeć. Wyjmij rybę z naczynia parowego, ułóż na niej dymkę, polej pozostałym sosem sojowym następnie zalej gorącym olejem wzdłuż całej długości ryby. Podawaj na gorąco.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

Nowość
Bestseller
Grzyby Mun krojone 30g House of Asia

Grzyby Mun krojone 30 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI