Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym
Masz ochotę na zdrową i niebanalną rybę? Ugotuj ją w parowarze, dzięki temu będzie soczysta i lekkostrawna. Dodatkowo, aby nadać potrawie azjatyckiego twistu i ciekawego smaku, nafaszeruj rybę pastą z imbiru, chili i zieloną cebulką. Wystarczy niecałe 30 minut, kilka składników i pyszne danie będzie gotowe.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 2-3 suszone namoczone grzyby Mun
- 1 łyżka pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka 0leju sezamowego
- 500 g filetu z dorsza
- 4 zielone cebulki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej dymki
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania
- Upewnij się, że ryba nie ma łusek i jest dokładnie wypatroszona. Umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Natnij obie strony ryby po przekątnej w odstępach ok. 2,5 cm. Następnie natrzyj solą i olejem sezamowym od wewnętrznej i zewnętrznej strony.
- Grzyby wymieszaj z zielonymi cebulkami, pastą z imbiru, chili i dopraw do smaku sosem sojowym. Nafaszeruj rybę połową nadzienia, resztę nałóż na rybę. Umieść na talerzu w gorącym parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- Rozgrzej olej w małym rondlu, aż zacznie wrzeć. Wyjmij rybę z naczynia parowego, ułóż na niej dymkę, polej pozostałym sosem sojowym następnie zalej gorącym olejem wzdłuż całej długości ryby. Podawaj na gorąco.