Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami Fungus w sosie tonkatsu
Dania stir-fry to jedne z naszych ulubionych, dlatego szef kuchni Jarek przygotował dla Was propozycję szybkiego dania w wielkanocnym wydaniu. Biała kiełbasa z pełnymi aromatu grzybami fungus słodkim a jednoczenie wytrawnym smakiem sosu tonkatsu, to bardzo oryginalne, ale i smaczne połączenie. Spróbujcie przygotować to danie w domu.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 150 g grzybów snow fungus suszonych
- 100 g sosu tonkatsu
- 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana
- 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki
- 2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę
- 50 g jarmużu
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku
- 1 łyżeczka majeranku
- Pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Grzyby zalej wrzącą wodą i odczekaj 15 minut , następnie przełóż grzyby na sitko i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
- Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.