Kotlet w panierce Panko faszerowany jajkiem i grzybami Shiitake
Znudziły Wam się tradycyjne kotlety? Nam też! Dlatego postanowiliśmy dodać do nich odrobinę Azji. Faszerowane ugotowanym jajkiem, obtoczone złocistą panierką panko zrobią furorę na wielkanocnym stole. Jeśli jeszcze dodasz do nich sosu powstałego z kremowego mleczka kokosowego i aromatycznego sosu z grzybów shiitake, stowarzysz danie niepowtarzalne i smaczne. Koniecznie spróbujcie zrobić je w domu.
Liczba porcji: 4
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 posiekane ząbki
- 100 g panierki panko
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Mąka pszenna do panierowania
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sos:
- 200 g sosu z grzybów shiitake
- 200 ml mleczka koksowego 16-19 %
Sposób przygotowania
- Cztery jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
- Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
- Gotowe kotlety podawaj z sosem.