Aromatyczne czerwone curry z kurczakiem
Przywołaj lato i zrób razem z nam i przepyszota słoneczne curry. Danie będzie niezwykle aromatyczne, rozgrzewające, pełne smaku i z pewnością doda dużo energii. A zrobisz je w zaledwie 30 min.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
· 2 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia
· 400 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
· 2 łyżki oleju
· 1 pierś z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
· 250 ml bulionu warzywnego
· po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonej w grubsze paski
· 1 duża cebula pokrojona w piórka
· 4 listki kaffiru
· sok z 1 limonki
· świeże zioła do posypania (np. kolendra)
· 200 g ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania
1. W woku lub większym garnku, lub na patelni rozgrzewamy olej.
2. Wrzuć czerwoną pastę curry i podsmaż ją przez kilka minut, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku i aromatu.
3. Następnie wlej mleczko kokosowe i zagotowuj.
4. Wrzuć kawałki kurczaka i gotuj przez następne 5 minut.
5. Wlej bulion, dorzuć paprykę, cebulę, liście kaffiru (limonki), wyciśnij sok z limonki i całość gotuj około 10 minut.
6. Curry podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i posyp świeżą kolendrą.