Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 4 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- ½ łyżeczki pasty Holy Basil (zawiera bulion drobiowy)
- ½ małego kalafiora; podzielony na różyczki
- 3 ząbki czosnku; pokrojone w plasterki
- 1 cebula; pokrojona w pióra
- 1,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- ½ kwaśnego jabłka (Szara Reneta); bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego; drobno pokrojone
- 1 łyżka oleju
- sok z ½ limonki
- szczypior; pokrojony w 1 cm kawałki
- kolendra; do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej olej i delikatnie podsmaż czosnek, imbir i cebulę.
- Wlej mleko kokosowe, sos rybny, dodaj pastę i warzywa. Całość wymieszaj i gotuj ok. 7 minut.
- Zupę dopraw sokiem z limonki, wlej do miseczek i udekoruj szczypiorem i kolendrą.