Paszteciki z kapustą i grzybami Shiitake
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na Sylwestra lub imprezę karnawałową? Dobrze trafiłeś! Nasz Szef Kuchni ma dla Ciebie pomysł na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego, naszych aromatycznych grzybów Shiitake i innych produktów, które ułatwią i urozmaicą smak dania.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko pikantne
Składniki
2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia
3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej
1 cebula drobno pokrojona
2 jajka
3-4 łyżki oleju
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
1. Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj.
2. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj.
3. Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.