Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Zaskocz swoich znajomych i przygotuj na Sylwestra szybką, ale smaczną przekąskę na sylwestra. Dzięki naszym produktom zrobisz je w zaledwie 15 minut.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko pikantne
Składniki
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia
3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Białego sezamu House of Asia
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona
1/2 marchewki pokrojonej w paski
50 g kukurydzy z puszki
200 ml sosu pomidorowego (np. typu passata)
1 jajko
4 łyżki kolendry drobno pokrojonej
Sól do smaku
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
3. Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.