Rozgrzewająca azjatycka zupa z dorszem Jakjalubiejesc
Rozgrzewająca tajska zupa w zaledwie 25 minut? Z naszymi produktami to możliwe. Wystarczy, że użyjesz gotowej pasty Laksa w stylu indonezyjskim oraz makaronu z kurkumą, a całość doprawisz kremowym mleczkiem kokosowym Kara i gotowe. Zobaczcie, jak zrobiła to Monika Jakjalubiejesc. Zobacz krok po kroku przepis Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 5
Czas: 25 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
Składniki na ok 2,5L zupy
· 1 Pasta Laksa Stir-fry House of Asia
· ½ paczki Bezglutenowego makaronu ryżowego z kurkumą House of Asia
· 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
· 200 ml Mleczka kokosowego light 11% KARA
· 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
· 1 marchew pokrojona w półksiężyce
· 1 papryka czerwona pokrojona w paski
· 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
· 2 polędwice z dorsza (ok. 200 g razem)
· Garść kolendry lub natki pietruszki
· Olej lub oliwa z oliwek
· Limonka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. W garnku przesmaż szalotkę, po chwili dodaj marchew oraz paprykę. Wymieszaj i dodaj saszetkę pasty Laksa.
2. Ponownie wymieszaj, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min.
3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron z kurkumą.
4. Do garnka z zupą wlej wstrząśnięte mleczko kokosowe. Po chwili wrzuć ugotowany makaron, pokrojonego surowego dorsza i sos rybny.
5. Całość wymieszaj i zostaw na małym ogniu przez kolejne 5 min.
6. Posyp zieleniną i gotowe. Na talerzu udekoruj plasterkiem limonki.
TIP: Dorsza możesz wymienić na kawałki kurczaka, dodaj go w momencie, w którym dodajesz marchew i paprykę.