Bułeczki bao z kurczakiem i warzywami Pysznie czy przepysznie
Łapcie szybki przepis na niezwykle mięciutkie bułeczki bao z warzywami do woka i sosem do kaczki po pekińsku. Dzięki gotowej propozycji warzyw ze słoiczka danie wykonasz jeszcze sprawniej, a nasz sos sprawi, że mięso w bułeczkach będzie aromatyczne i delikatnie słodkie. Za przepis dziękujemy Monice Pysznie czy przepysznie.
Liczba porcji: 6
Czas: 30 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
3 łyżeczki Sosu do kaczki pekińsku House of Asia
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
6 bułeczek Bao
4 łyżki oleju
400 g fileta z kurczaka pokrojonego w cienkie paski
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka soku z limonki
1 cebula pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
DODATKOWO:
100 g kapusty czerwonej (surowa lub konserwowa)
1 łyżeczka jasnego sezamu
Natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Do mięsa dodaj sos do kaczki po pekińsku, czosnek granulowany i sok z limonki. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 30 min.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż zamarynowanego kurczaka.
3. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i krótko podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączone z zalewy warzywa do woka. Całość podsmaż na dużym ogniu przez 5 min. Dopraw solą i pieprzem.
4. Bułeczki bao paruj na koszyczku bambusowym, a następnie do jeszcze ciepłych bułeczek włóż kolejno: warzywa, mięso, kapustę czerwoną. Całość posypać sezamem i udekoruj natką pietruszki.
TIP: Możesz użyć gotowych bułeczek bao lub skorzystać z tego przepisu na ich wykonanie Kliknij tutaj>