Tatar na prażynce z papieru ryżowego
Prosty sposób na efektowne danie. Tatar z łososia na prażynce ryżowej to propozycja, która łączy świeżość składników z subtelnymi japońskimi akcentami.
Składniki
- 3 arkusze Papieru ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 15 ml Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni japońskiej House of Asia
- 150 g filetu z łososia
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 1 awokado, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
- Oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej. Arkusze papieru ryżowego przetnij nożyczkami na 4 trójkąty, smaż po kilka sekund, aż powstaną prażynki. Odsącz je na ręczniku papierowym.
- Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z czerwoną cebulą, awokado, olejem sezamowym, srirachą i przyprawą japońską. Na każdej prażynce ułóż porcję tatara, posyp sezamem i szczypiorkiem.