Azjatyckie pączki z nadzieniem mango Mientalog
Łapcie przepis na przepyszne, mięciutkie i pełne nadzienia pączki od Mientablog. Puszyste ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i egzotycznie słodkie mango jest warte grzechu nie tylko w Tłusty Czwartek. Sprawdźcie sami.
Liczba porcji: 8
Czas: 40 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 125 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki spirytusu
- 50 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- Puszka 450 g Pulpa z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 1 łyżeczka agar agar
- Opcjonalnie cukier, jeśli chcecie, by nadzienie było bardzo słodkie, ale ja najbardziej lubię naturalny smak mango i polecam nie dosładzać 🙂
- 2 l oleju do smażenia
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, mleczko kokosowe, spirytus i ubite żółtka. Zagniataj ciasto około 10 minut, po czym dodaj masło i zagniataj kolejne 10 minut.
- Ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- W tym czasie pulpę z mango przelej do garnuszka, dodaj agar agar, dokładnie wymieszaj, zagotowuj i odstaw do ostudzenia i zgęstnienia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel je na 8-9 części (po 60-65g). Przykryj i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Olej rozgrzej do 175 stopni. Pączki smaż partiami po 3 min z każdej strony.
- Ciepłe nadziej mango i posyp cukrem pudrem.