Bao Bao – azjatycka kanapka z kurczakiem Hoisin
Szukacie pomysłu na oryginalne kanapki? Spróbujcie Bao Bao czyli chińskich bułeczek przygotowanych na parze. Delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie Sosu Hoisin i świeżych warzyw stanowi świetne wypełnienie puszystej bułki, tworząc idealna kompozycje na śniadanie lub lunch!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki Sosu Hoisin House of Asia
- ¼ łyżeczki Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- sos chili z czosnkiem, do podania
- ½ fileta z piersi kurczaka, ugotowanego w bulionie i podzielonego wzdłuż włókien
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1/3 świeżego ogórka; pokrojonego w plastry
- 4 liście sałaty
- kilka gałązek dymki, pokrojone w 1 cm kawałki
- 4 bułki parowane (pampuchy)
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż czosnek do uwolnienia się aromatu. Dodaj kurczaka, cebulę i sos Hoisin. Wszystko wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
- Dopraw olejem sezamowym i posyp dymką. Wymieszaj.
- Bułki rozetnij na pół. Na spodach bułek ułóż liście sałaty, następnie ogórka i kurczaka. Kanapki możesz podawać z sosem chili. Gotowe!