Kalafior pieczony w panko

Kalafior w nowej odsłonie! Pieczony w złocistej panierce panko House of Asia, z dodatkiem aromatycznego sosu sojowego, sezamu i limonki, to danie, które podbije każde podniebienie. Delikatna ostrość i chrupiąca tekstura sprawiają, że trudno się od niego oderwać. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszny może być kalafior!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 269

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Ciasto:

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Obtocz różyczki kalafiora mąką wymieszaną z przyprawą. Ubij jaja z dwiema łyżkami wody i łyżką sosu sojowego. Do kolejnej miski wsyp panko. Zanurzać różyczki kalafiora w masie jajecznej, a następnie w panko.
  3. Ułóż kawałki kalafiora na przygotowanej blasze, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 20 – 25 minut, do momentu, aż będzie złoty i chrupiący.
  4. Przygotuj sos. W misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną i wodę, odstaw. W małym rondelku połącz sos sojowy, sezam, miód, czosnek, chili oraz sok z limonki, podgrzej. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj. Ponownie zagotuj i poczekaj aż sos zgęstnieje (około dwie minuty).
  5. Upieczonego kalafiora polej przygotowanym sosem i posyp dymką.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Przyprawa 5 smaków 20g House of Asia

Przyprawa 5 smaków 20 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI