Kalafior pieczony w panko
Kalafior w nowej odsłonie! Pieczony w złocistej panierce panko House of Asia, z dodatkiem aromatycznego sosu sojowego, sezamu i limonki, to danie, które podbije każde podniebienie. Delikatna ostrość i chrupiąca tekstura sprawiają, że trudno się od niego oderwać. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszny może być kalafior!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki Panierki panko House of Asia
- ½ łyżeczki Przyprawy 5 smaków House of Asia
- 1 średniej wielkości kalafior podzielony na małe różyczki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- sól i czarny pieprz do smaku
Sos:
- 1/3 szklanki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Białego sezamu House of Asia
- płatki chili według uznania
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki dymki drobno posiekane
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Obtocz różyczki kalafiora mąką wymieszaną z przyprawą. Ubij jaja z dwiema łyżkami wody i łyżką sosu sojowego. Do kolejnej miski wsyp panko. Zanurzać różyczki kalafiora w masie jajecznej, a następnie w panko.
- Ułóż kawałki kalafiora na przygotowanej blasze, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 20 – 25 minut, do momentu, aż będzie złoty i chrupiący.
- Przygotuj sos. W misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną i wodę, odstaw. W małym rondelku połącz sos sojowy, sezam, miód, czosnek, chili oraz sok z limonki, podgrzej. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj. Ponownie zagotuj i poczekaj aż sos zgęstnieje (około dwie minuty).
- Upieczonego kalafiora polej przygotowanym sosem i posyp dymką.