Kotlet schabowy w panierce panko z sosem Tonkatsu
To nie jest przepis na kolejne, tradycyjne schabowe! Wprowadź azjatycką nutę do swojej kuchni i tym razem bułkę tartą zamień na panierkę Panko. Podaj z sosem Tonkatsu – jego słodkawy, korzenny smak, doda daniu wyjątkowego aromatu. Flymetothespoon pokaże Wam jak w łatwy i szybki sposób zrobić ten pyszny przepis krok po kroku.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g panierki panko
- 100 ml sosu tonkatsu
- 500 g schabu (4 plastry)
- 2 jajka
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mięso wieprzowe rozbij delikatnie tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.
- Jajka wbij do miski i dokładnie wymieszaj. Panko przesyp do drugiej miski. Panieruj kotlety w najpierw w jajku, a następnie w panko, dwukrotnie powtarzając tę czynność.
- Sos tonkatsu przelej do miseczki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz delikatnie rozcieńczyć go przegotowaną wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż panierowane kotlety Katsu na złoty kolor. Usmażone mięso przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem.