Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Nie masz czasu na gotowanie, a marzy Ci się coś pysznego i domowego? Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to idealne rozwiązanie! Wystarczy chwila w kuchni, aby przygotować danie, które smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. Soczysty kurczak, chrupiące warzywa, delikatny ryż i sos o idealnej równowadze smaku słodkiego i kwaśnego – wszystko to w niecałe 10 minut przygotowania i odrobinę więcej czasu gotowania. Przekonaj się, jak łatwo możesz wyczarować orientalny klimat na swoim stole!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 271

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej wok lub patelnię i wlej olej. Podsmaż kurczaka przez 2–3 minuty i przełóż do garnka. Następnie podsmaż ananasa, pędy, marchewkę oraz cebulę, dopraw do smaku sosem sojowym i przełóż do garnka.
  2. Wymieszaj sok z ananasa z sambalem i skrobią, a następnie wlej do garnka. Gotuj całość około 5 minut.
  3. Gotowe danie podawaj z ryżem, posypując je prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Pędy bambusa paseczki 225g House of Asia

Pędy bambusa paseczki 225 g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI