Chow Mein z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym Czarna wisienka
Aromatyczny i sycący makaron skąpany w słodko-kwaśnym sosie brzmi jak dobry pomysł na obiad. Czarna wisienka przychodzi do Was z propozycją, którą przygotujecie tylko w 25 minut.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 papryki
- 1 szalotka
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- Sok 1 z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki miodu, melasy lub syropu z agawy
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do podania:
- szczypior, sezam czarny, papryczka chili
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce wymieszaj bardzo drobno pokrojony czosnek, starty na tarce imbir bez skórki, drobno pokrojoną papryczkę chili, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy, sok z limonki, miód i wodę.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim mięso mielone przez 5 minut, przełóż do miseczki po usmażeniu.
- Na patelnię przełóż pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smaż przez 5 min. Dodaj mięso, podsmaż przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmaż przez 5 min. Połącz z ugotowanym makaronem. Podaj ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili.