Chow Mein z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym Czarna wisienka

Aromatyczny i sycący makaron skąpany w słodko-kwaśnym sosie brzmi jak dobry pomysł na obiad. Czarna wisienka przychodzi do Was z propozycją, którą przygotujecie tylko w 25 minut.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min.

Ostrość:
łagodne

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego  
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 papryki
  • 1 szalotka
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chili 
  • Sok 1 z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki miodu, melasy lub syropu z agawy
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do podania:

  • szczypior, sezam czarny, papryczka chili

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj bardzo drobno pokrojony czosnek, starty na tarce imbir bez skórki, drobno pokrojoną papryczkę chili, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy, sok z limonki, miód i wodę.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim mięso mielone przez 5 minut, przełóż do miseczki po usmażeniu.
  4. Na patelnię przełóż pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smaż przez 5 min. Dodaj mięso, podsmaż przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmaż przez 5 min. Połącz z ugotowanym makaronem. Podaj ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili. 
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI