Pieczony kalafior z migdałami i puree z miso

Przepis na pieczonego kalafiora to prawdziwa gratka dla kulinarnych pasjonatów. Lekko orzechowy posmak tego warzywa idealnie współgra z azjatyckim akcentem w postaci pasty miso. Smacznego!

Liczba porcji:

3

Czas: 45 min.

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

Pieczony kalafior w całości:

  • 1 łyżka pasty miso 
  • 1 kalafior cały
  • 3 łyżki masła 
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku

Mus z kalafiora: 

  • 2 szklanki mleczka kokosowego 5-7%
  • 1 łyżka pasty miso
  • 400 g kalafiora mrożonego 
  • 4 łyżki masła 
  • Sól do smaku
  • Sok z połowy limonki
  • Starta skórka z limonki
  • Płatki migdałów blanszowanych, prażonych do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury160°C. Kalafiora oczyść z liści i wytnij głąb tak, aby kalafior nie rozpadł się.
  2. W rondelku rozpuść masło i podgrzewaj je przez 5 min, aż nabierze orzechowego smaku, a następnie dodaj pastę miso i wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
  3. Na blachę rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim kalafiora. Posmaruj go masłem z miso tak, aby wysmarować całe warzywo. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Czas zależy od wielkości kalafiora. 
  4. Do rondelka wsyp mrożonego kalafiora, a następnie dodaj odrobinę wody, wlej mleko kokosowe oraz dodaj pastę miso. Gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj całość na gładką masę dodając masło. Dopraw solą, sokiem oraz skórką z limonki.
  5. Upieczonego kalafiora podawaj z musem, posypanego prażonymi płatkami migdałów.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Makaron Chow Mein po azjatycku

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI