Poke bowl z makaronem Soba i tofu

Poke bowl w prostych słowach to miska z pięknie ułożonymi produktami. Co dokładnie kryje się pod nazwą dania? Słowo „poke” po hawajsku oznacza dzielić. Smaki zawarte w tradycyjnym poke bowl mają wymieszać się dopiero w ustach. Produkty ciepłe i zimne w kompozycjach, które cieszą oko mają zapewnić nam nie tylko doznania smakowe, ale również mają zachwycać wyglądem. Inspirując się tradycyjnym hawajskim daniem powstał nasz poke bowl oparty na makaronie soba, z dodatkiem podsmażonego ciepłego tofu, awokado i imbiru.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 150 g Makaronu Soba House of Asia
  • 2 łyżeczki suchego Wakame House of Asia
  • 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sezamu białego
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka kiełków (dowolnych)
  • 0,5 awokado, pokrojonego w paski
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
  3. Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 min. i usmaż na złoty kolor.
  4. W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki.
  5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej miskę chwilę przed podaniem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Soba 300g House of Asia

Makaron Soba 300 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Wodorosty Wakame 30g House of Asia

Wodorosty Wakame 30 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI