Poke bowl z makaronem Soba i tofu
Poke bowl w prostych słowach to miska z pięknie ułożonymi produktami. Co dokładnie kryje się pod nazwą dania? Słowo „poke” po hawajsku oznacza dzielić. Smaki zawarte w tradycyjnym poke bowl mają wymieszać się dopiero w ustach. Produkty ciepłe i zimne w kompozycjach, które cieszą oko mają zapewnić nam nie tylko doznania smakowe, ale również mają zachwycać wyglądem. Inspirując się tradycyjnym hawajskim daniem powstał nasz poke bowl oparty na makaronie soba, z dodatkiem podsmażonego ciepłego tofu, awokado i imbiru.
Liczba porcji: 1
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 150 g Makaronu Soba House of Asia
- 2 łyżeczki suchego Wakame House of Asia
- 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki sezamu białego
- 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka kiełków (dowolnych)
- 0,5 awokado, pokrojonego w paski
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
Sos:
- 1 łyżeczki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
- Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 min. i usmaż na złoty kolor.
- W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej miskę chwilę przed podaniem.