Sałatka ziemniaczana z Jackfruitem i sosem grzybowym
Co można stworzyć z połączenia jajek, szarpanego jackfruita, sosu z grzybów shiitake? Nic nie przychodzi Wam do głowy? Nie szkodzi, nasz szef kuchni wyczarował z tego pyszną, wielkanocną sałatkę w zaledwie 30 minut. Łapcie przepis.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g jackfruita zielonego szarpanego
- 100 g sosu z grzybów shiitake
- 1 łyżka musztardy francuskiej Dijon
- 10 małych ziemniaków
- 2 łodygi posiekanego selera naciowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
- W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę oraz dymkę.
- Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.