Spring rollsy z krewetkami i kolorowym papierem
Tęczowe Spring Rollsy! Chcesz dodać swojemu daniu odrobinę koloru i wprowadzić egzotyczną atmosferę na talerz? Te kolorowe spring rollsy z krewetkami nie tylko wyglądają spektakularnie, ale także zaskakują świeżością i delikatnym smakiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla oczu i podniebienia!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie Papieru ryżowego kolorowego do sajgonek i spring rollsów House of Asia
- 10 krewetek
- 1 ogórek pokrojony w cienkie paski
- 100 g białej rzepy pokrojonej w cienkie paski
- 100 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
- 100 g fasoli szparagowej
- 1 sałata rzymska baby
- Kilka listków kolendry
- Kilka listków mięty
Sos do podania:
- 5 łyżek Sosu rybnego House of Asia
- 5 łyżek Soku z limonki House of Asia
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego chili lub 2-3 łyżeczki pasty czosnek, imbir chili zamiast świeżego czosnku, chili, i imbiru.
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka prażonego białego sezamu
Sposób przygotowania
- Krewetki obierz i oczyść. Zblanszuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, przelej zimną wodą.
- Fasolkę szparagową oczyść i również blanszuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
- Arkusz papieru ryżowego zanurz na 1 sekundę w wodzie. Na namoczony arkusz, w dolnej jego części, nałóż warzywa. Dodaj kolendrę, miętę, liście sałaty i pokrojone krewetki. Zwiń w rulon.
- Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj z sosami.
- Przygotuj sos: w misce wymieszaj najpierw, sos rybny z limonką i cukrem aż się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
TIP: W przepisie możesz wymienić krewetki na pierś z kurczaka, wystarczy pokroić ją w cienkie paski, zamarynować w sosie sojowym i usmażyć na patelni.