Szaszłyki z karkówki

Mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez karkówki! Proste szaszłyki to azjatycka propozycja, która sprawi, że mięso będzie soczyste po krótkim czasie na grillu.

 

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 20 min

Poziom trudności:
Średni

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 200 g mięsa karkówki (ok. 10 plastrów)
  • 2 łyżeczki utartych nasion kolendry
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1,5  łyżeczki sosu ostrygowego 
  • 1,5  łyżeczki sosu sojowego jasnego 
  • 1,5 łyżeczki cukru kokosowego
  • 5 patyczków do szaszłyków dł. ok. 10-12 cm
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 łyżeczki oleju; do marynaty
  • olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój w cienkie plastry (najlepiej mniej więcej kształt prostokąta 3 x 5 cm) i włóż do miski.
  2. Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj mleko kokosowe, sos ostrygowy, sojowy jasny, olej, cukier kokosowy, nasiona kolendry i posiekany czosnek.
  3. W mięso dokładnie wetrzyj marynatę. 
  4. Na patyczki nawlecz mięso zostawiając na końcu patyczka miejsce do trzymania paluszkami.
  5. Szaszłyki grilluj na złoto brązowy kolor lub na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i smaż szaszłyki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

UWAGI: Lepiej żeby szaszłyki były wąskie (mięso kroimy w paski i zwijamy na patyczku jak wstążkę) wtedy równomiernie się usmażą.

...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI