Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym
Odkryj sposób na idealnie ugotowane warzywa w parowarze, które zachowują swój smak, kolor, witaminy oraz chrupkość. Dodatek sosu stworzonego z mieszanki sosu sojowego, ostrygowego oraz pasty z ziół jeszcze bardziej wyostrzy smak chrupiących warzyw.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 5-6 różyczek brokułu
- 5-6 różyczek kalafiora
- 1 mała kapusta pak-choi
- 8 zielonych fasolek szparagowych
- Sól do smaku
Sos:
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki Sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli
- ½ łyżeczki Białego sezamu
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
- W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.