Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym
Nasz szef kuchni zdradzi Wam sekret na idealnie przygotowane żeberka gotowane na parze w parowniku bambusowym. Za sprawą marynaty z sosu sojowego będą one niezwykle soczyste i miękkie.
Liczba porcji: 2
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżka pasty z czosnku lub 2-3 ząbki świeżego czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 pęczek dymki drobno pociętej
Sposób przygotowania
- Pokrój żeberka na małe kawałki, zamarynuj przez min. godzinę – najlepiej zostaw na całą noc.
- Ułóż żeberka na talerzu, wsadź do steamera i gotuj na dużym ogniu przez 25-30 min, Wyjmij talerz posyp dymką i podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.