Sałatka z kurczakiem w sosie Teriyaki
Szybka i pyszna sałatka w słodko-pikantnym sosie Teriyaki odmieni Twój lunch do pracy. Przygotowanie to tylko 10 min, a smak nietuzinkowy smak pozostanie z Tobą z pewnością na dłużej.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
łagodny
Składniki
1/2 opakowania Bezglutenowego makaronu ryżowego z zieloną herbatą House of Asia
50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
1 łyżka Białego sezamu House of Asia
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
50 g kolendry
4 rzodkiewki pokrojone w cienkie paski
50 g pomidorków cherry przekrojone na pół
200 g piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1/2 łyżeczki soli
Sos:
2 łyżki Sosu ponzu z yuzu House of Asia
1 łyżka majonezu
1 łyżka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki. Skrop odrobiną oleju.
2. Piersi z kurczaka nakłuj widelcem i zamarynuj w sosie teriyaki. Odstaw na 15 minut
3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Upieczonego kurczaka posmaruj pozostałym sosem teriyaki i pokrój w cienkie plastry.
4. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Do dużej miski włóż makaron, warzywa i wymieszaj z sosem. Dodaj listki kolendry, dopraw solą i pieprzem.
5. Gotową sałatkę wraz z pokrojonym kurczakiem przełóż na talerz i posyp sezamem.