Łosoś w sosie curry

Egzotyka na Twoim stole w zaledwie 15 minut! Łosoś w aromatycznym sosie Massaman curry z dodatkiem dyni, kolendry i mleczka kokosowego to szybkie, a jednocześnie wyrafinowane danie. Dzięki delikatnej ostrości idealnie nadaje się na codzienny obiad, który smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. Serwuj z ryżem jaśminowym i rozkoszuj się każdą porcją!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 256

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Do podania ugotowany Ryż jaśminowy Lotos

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia pokrój na 2 porcje, posyp solą, pieprzem oraz startą skórką z limonki. Smaż na patelni po około 3 minuty z każdej strony.
  2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj dynię oraz pastę red curry. Wymieszaj i smaż całość przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, kolendrę i dokładnie wymieszaj, tak aby pasta się rozpuściła. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż dynia zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Pod koniec dopraw do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki.
  3. Gotowy sos curry podawaj z ryżem i posiekaną dymką. Na górze wyeksponuj usmażoną osobno porcję łososia.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI