Ryż smażony z tofu
Orientalna eksplozja smaku w prostej wersji! Ryż jaśminowy, tofu i odrobina pasty z czosnku oraz Nasi Goreng tworzą połączenie, które zachwyci Cię intensywnością smaku. Podaj z soczystym mango, kolendrą i delikatnym jajkiem sadzonym. Warto spróbować!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 50 g Pasty Nasi Goreng House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- 250 g ugotowanego ryżu jaśminowego (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 1/2 cebuli drobno pokrojonej
- 10 g imbiru drobno pokrojonego
- 50 g marchewki pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g szparagów zielonych pokrojonych w mniejsze kawałki
- 50 g zielonej dymki drobno pokrojonej
- 100 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
- 1 mango obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 jajka
- 3 łyżki kolendry grubo pokrojonej
- Olej do smażenia
- Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz imbir. Następnie dodaj warzywa i pastę z czosnku. Smaż około 5 minut. Pod koniec dodaj ryż, mango oraz pastę nasi goreng. Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
- Tofu wymieszaj z mąką pszenną i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Usmażone tofu dodaj do ryżu i wymieszaj. Posyp dymką.
- Usmaż jajka sadzone tak, aby żółtko było płynne.
- Gotowy ryż podawaj z usmażonym jajkiem sadzonym, posyp kolendrą.
TIP: Zamiast tofu do przygotowania dania możesz użyć piersi z kurczaka, wystarczy pokroić ją w kostkę i postępować według wskazówek w przepisie.