Krem z pieczonej cebuli z chipsami z tortilli
Delikatny, aksamitny krem z pieczonej cebuli, wzbogacony mleczkiem kokosowym Kara i aromatyczną pastą miso House of Asia, zachwyci swoim głębokim smakiem. Chrupiące chipsy z tortilli Casa del Sur oraz świeże kiełki i dymka dodają mu wyjątkowego charakteru. To połączenie kremowej zupy i chrupiących dodatków sprawi, że każdy posiłek stanie się niezapomniany!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min + 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego light Kara
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Pasty Miso jasnej House of Asia
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 g cebuli pokrojonej w grubszą kostkę
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w grubszą kostkę
- 50 g pietruszki pokrojonej w grubszą kostkę
- 3-4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2-3 gałązki tymianku świeżego
- 2 łyżki oliwy
- Sól
Chipsy z tortilli:
- 2 Wrapy pszenne Casa del Sur
- 200 ml oleju rzepakowego
- Szczypta soli
Do podania:
- Dowolne kiełki np. pora
- Dymka drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- Warzywa skrop oliwą, posól i oprósz tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut, aż będą miękkie.
- Do garnka wlej bulion, przełóż upieczone warzywa i zmiksuj na gładką konsystencję. Dodaj mleczko kokosowe, zagotuj i wymieszaj. Dodaj pastę miso oraz dopraw sosem sojowym.
- Wrapy pszenne pokrój w kwadraty 2×2 cm, rozgrzej olej i usmaż chipsy z tortilli. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy i posól lub posyp dowolnymi przyprawami.
- Gotową zupę podawaj z chipami, kiełkami oraz dymką.