Ryż w sosie ostrygowym
Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny ryż z kurczakiem. Sekret smaku tkwi w chińskim specjale czyli sosie ostrygowym! Nadaje daniu delikatny słodko-słony smak. Przygotowanie dania zajmie Wam zaledwie 20 min.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2,5 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 filet z kurczaka pokrojony w 1 cm kostkę
- 150 g ryżu jaśminowego
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 dymki
- 0,5 czerwonej papryki
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki listków kolendry
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka liści cykorii do podania
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj al dente.
- Dymkę, cebulę, paprykę i kolendrę drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, imbir, cebulę, dodaj paprykę i podsmaż krótko.
- Dodaj kurczaka i sos sojowy, zamieszaj i smaż przez 5 minut.
- Dodaj ugotowany ryż, sos ostrygowy. Mieszaj i smaż, aż ryż będzie gorący. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj na liściach cykorii, udekoruj dymką i kolendrą