Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki
Czas na chrupiące krewetki w azjatyckim stylu! Wystarczy 15 minut i kilka składników, aby w prosty sposób przygotować pyszny posiłek idealny na wieczór ze znajomymi.
Liczba porcji: 3
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 200 g panierki panko
- 6 łyżek sosu teriyaki
- 16 krewetek obranych i oczyszczonych krewetek
- 1 jajko
- Sól, pieprz do smaku
- Skórka starta z 1 limonki
- Olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
- Do miski włóż krewetki i przypraw je solą, pieprzem oraz skórką limonki. Odstaw do lodówki.
- W oddzielnych naczyniach przygotuj: mąkę ryżową, rozmącone jajko oraz panierkę panko. W tej kolejności wykonaj panierowanie krewetek.
- Na głębokiej patelni dobrze rozgrzej olej i smaż krewetki na złoty kolor.
- Krewetki podawaj z sosem teriyaki.
TIP: W celu łatwiejszego panierowania i smażenia nabij krewetki na wykałaczki.
TIP 2: Zamiast krewetek możesz użyć fileta z kurczaka pokrojonego w dużą kostkę.