Gofry z kokosową bitą śmietaną i owocami
Wypróbuj przepyszne, pulchne, a do tego wegańskie gofry z kokosową bitą śmietaną, mango i borówkami. Ten niezwykły deser zasmakuje wszystkim fanom połączenia słodyczy oraz zdrowszych rozwiązań. Przepis powstał we współpracy z Fly me to the spoon.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego BIO 20-22% schłodzonego przez co najmniej 24h
- ½ Op. Yummity mieszanki na gofry lub naleśniki
- 4 łyżki pulpy z marakui
- 1 łyżka erytrolu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- ½ świeżego mango pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki borówek
Sposób przygotowania
- Otwór mleczko kokosowe i oddziel jego stałą część od płynnej. Przełóż ją do wysokiej miski, a następnie dodaj cukier puder. Całość miksuj przez kilka minut do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
- Do miski wlej 150 ml płynnej części mleczka kokosowego. Dodaj 120g mieszanki do gofrów, erytrol oraz jajka. Wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę, a następnie wlej do niej masę na gofry i smaż przez 3-4 minuty. Ostudź na kratce.
- Gofry wyłóż na talerz, nałóż bitą śmietanę, mango oraz borówki. Całość polej pulpą z marakui.