Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki
Świąteczny obiad, a może wyjątkowy, codzienny posiłek? Przepis na pieczonego łososia od Fly me to the spoon to pomysł, który sprawdzi się na każdą okazję! Uprażone płatki migdałów i egzotyczny, gęsty sos na bazie pulpy mango nadaje całości wspaniałego smaku i aromatu. Dodatkowo pieczony łosoś jest świetną alternatywą dla tłustych, smażonych ryb.
Liczba porcji: 1
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 200 g pulpy z mango
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 filet z łososia bez skóry
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki imbiru startego
- ½ szalotki drobno posiekanej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry mielonych
- 1 garść rukoli
- 1 mała pomarańcza
- 1 łyżka ziaren z granatu
- Sól, pieprz do smaku
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć 1 łyżeczki pasty z imbiru
Sposób przygotowania
- Filet oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posmaruj odrobiną oliwy. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rybę obtocz w płatkach migdałowych i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut.
- W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż szalotkę, imbir i ziarna kolendry. Po minucie dodaj pulpę z mango oraz sos rybny. Podgrzej przez chwilę, a następnie dodaj sok z limonki.
- Pomarańczę podziel na cząstki i obierz z włókien.
- Na talerz wylej podgrzany sos, a następnie ułóż łososia. Obok dodaj rukolę, cząstki pomarańczy oraz ziarna granatu. Dopraw solą, pieprzem i oliwą.