Zielony jackfruit z pastą Tikka Masala
Owoc chlebowca, czyli egzotyczny jackfruit to hit nowoczesnej kuchni. Jego niedojrzałe owoce, dzięki swojej konsystencji, są idealnym zamiennikiem mięsa. Jackfruit w połączeniu z pastą np. Tikka Masala stworzy aromatyczne, kremowe danie.
Liczba porcji: 1
Czas: 15 min.
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 50 g Pasty Tikka Masala House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
- 285 g Zielonego jackfruita w kawałkach House of Asia
- 2 cebule pokrojone w cząstki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 70 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietanki 36%
- 1 łyżka pokrojonej świeżej kolendry
Do podania: ugotowany Ryż jaśminowy lub chlebek naan
Sposób przygotowania
- Jackfruita wyjmij z puszki i przepłucz pod bieżącą wodą następnie dobrze osusz. Odetnij twarde końce, a resztę owocu rozgnieć nożem lub widelcem.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem dodaj jackfruita i podsmaż na rumiany kolor. Dodaj pastę i smaż 2-3 minuty. Wlej bulion i duś przez około 6-8 minut. Dodaj śmietankę wymieszaj i zagotuj .
- Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan i świeżą kolendrą .