Mozzarella sticks w panierce panko
Chyba każdy z nas próbował już tradycyjnych mozzarella sticks. Czas zmodyfikować ten przepis i dodać mu azjatyckiej nuty! Japońska panierka panko sprawi, że serowe pałeczki będą jeszcze bardziej chrupiące.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g panierki panko
- 1 łyżeczka pasty chili
- 3 kulki mozzarelli pokrojone na kawałki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mozzarellę wyjmij z opakowania i dokładnie osusz. Pokrój i zamarynuj w chili, a następnie delikatnie posól i popieprz świeżo mielonym pieprzem.
- Ubij jajka ze szczyptą soli. Zanurzaj kawałki mozzarelli w mące, potem w ubitym jajku, a następnie w panko lekko przyciskając, aby panierka panko przylgnęła do sera. Jeśli warstwa panierki jest za cienka, powtarzaj cały proces kilkukrotnie.
- Smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Później wyłóż mozzarella sticks na ręcznik papierowy. Podawaj gorące z ulubionym sosem.