Pieczony bakłażan w sosie unagi

Sos unagi to uniwersalny dodatek do potraw. Zwykle serwowany do ryb, może także uświetnić smak warzyw. Udowodniła to Flymetothespoon, która przygotowała wegański przepis na bakłażana, który sprytnie zastąpił rybę. Koniecznie spróbuj!

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Bakłażana przekrój na pół w poprzek i włóż do parowaru lub też gotuj na parze przez 15 minut. Po tym czasie, każdą połowę przekrój wzdłuż, ale nie do końca i „otwórz” bakłażana jak książkę lub pokrój w paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż bakłażana po kilka minut z dwóch stron, na złoty kolor. Wlej sos unagi i smaż jeszcze minutę.
  4. Dokładnie obtaczając w sosie wyłóż bakłażan na ryż. Dekoruj dowolnie pokrojonymi warzywami, paseczkami nori oraz szczypiorkiem i sezamem.

TIP: pokrój bakłażana na plastry i usmaż, pomijając etap parowania.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI