Kurczak Holy Basil
Wybierzcie się z nami w podróż smakową do odległej Azji. Przedstawiamy festiwalowy przepis w wykonaniu nietylkopasta na kurczaka Holy basil z dodatkiem sosu rybnego, który wydobędzie wszystkie walory smakowe dania.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 50 g Sosu Thai Holy Basil Kanokwan
- 500-600 g wytrybowanych podudzi z kurczaka bez skóry
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
Opcjonalnie:
- 3 łyżki tajskiej bazylii
- 100-150 g ugotowanego Ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w kostkę i marynuj w sosie sojowym i cukrze min. 15 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę, następnie kurczaka i smaż przez 5-6 minut na rumiany kolor. Dodaj pastę holy basil i całość wymieszaj. Dopraw do smaku sosem rybnym.
TIP: Kurczaka podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym oraz listkami tajskiej bazylii.