Panang curry z szarpanym jackfruitem
Jeśli jesteś miłośnikiem curry, to zapewniamy, że tej wersji jeszcze nie jadłeś! Wegańskie panang curry z szarpanym jackfruitem to zupełnie nowe połączenie smakowe. Sprawdź propozycję podania naszego przepisu od Marcin Kozicki.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego BIO 17-19%
- 50 g pasty curry żółtej Kanokwan
- 1 puszka zielonego szarpanego jackfruita Quality Food
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Opcjonalnie:
- Kolendra
- Szczypiorek
- 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania
- Szarpanego jackfruita przełóż na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą i następnie osusz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę curry, wymieszaj z mlekiem kokosowym i przełóż do garnka.
- Na patelnię wlej ponownie olej, podsmaż jackfruita, marchewkę i cebulę przez około 5-6 minut. Przełóż warzywa do garnka z mleczkiem kokosowym i curry, gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu, aż zmiękną. Gotowe danie możesz podać z ryżem i posypać świeżym ziołami.