Skrzydełka grillowane w sosie Hoisin i Sriracha
Miłośnikom grilla nigdy nie przeszkadza pogoda. Pamiętajcie, że grillować można również w domu. Dziś proponujemy przepis na przepyszne skrzydełka zamarynowane w sosie Hoisin. Sos ten charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem i lekko czosnkowym aromatem. Gotowe skrzydełka będą najlepiej smakować z pikantnym sosem Sriracha.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 2-3 łyżki sosu Hoisin
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oleju
Do podania:
- 4 łyżki sosu Sriracha czerwone chili
- 2 łyżki majonezu
Opcjonalnie:
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i przełóż do miski ze skrzydełkami. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Mięso ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz na złoty kolor z dwóch stron ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są wystarczająco zarumienione i w razie potrzeby piecz jeszcze kilka minut.
- Gotowe skrzydełka podawaj z sosem sriracha i majonezem.