Smażony azjatycki ryż z krewetkami w ananasie Gotuj z Diego
Chcesz zaskoczyć swoich gości podczas imprezy, ale niekoniecznie chce Ci się stać pół dnia w kuchni? Razem z Gotuj z diego mamy na to rozwiązanie. Wystarczy 30 minut, kilka składników, aby stworzyć to niepowtarzalne danie. Cały sekret tkwi w propozycji podania, ale także w doskonałym doborze składników. Zobaczcie, jak poradził sobie z tym przepisem Diego – Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki pędów bambusa
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki pasty z czosnku imbiru i chilli
- 200 g suchego ryżu jaśminowego
- 1 ananas
- 160 g surowych krewetek bez pancerzy
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- garść kolendry
- świeże chilli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
- Odmierz porcję ryżu i wsyp do wrzątku, w proporcji: 1:1,3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
- Ananasa przekrój na pół i wydrąż środek, wnętrze pokrój w 1 cm kostkę.
- Na patelni podgrzej olej. Wbij jajka i rozdrobnij łopatką. Dodaj 2 łyżeczki pasty z czosnku, chilli i imbiru. Smaż przez 1 minutę. Dorzuć krewetki, ananasa i pędy bambusa. Smaż 2-3 minuty. Teraz dodaj ryż i sosy. Całość dobrze wymieszaj.
- Podawaj od razu, serwując w połówkach ananasa, dekorując listkami kolendry i chilli.