Krewetki w sosie Mango chutney
Odkryj proste i super smaczne danie, które zrobisz w zaledwie 20 minut. Flymetothespoon przychodzi z przepisem na krewetki w nowym sosie House of Asia – Mango chutney. Przekonacie się o jego fantastycznym smaku.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
· ½ słoika Mango chutney sos słodko-pikantny House of Asia
· 20 obranych, rozmrożonych krewetek
· garść świeżej kolendry
· łyżka uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
· ½ limonki
Składniki na marynatę do krewetek:
· 1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
· 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
· 1 łyżka oliwy
· 1 łyżeczka mielonej kolendry
Składniki na ryż:
· 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
· ½ szklanki ryżu jaśminowego
· 1 łyżka cukru lub erytrolu
· ½ łyżeczki soli
· ¼ szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania
1. Składniki marynaty wymieszaj i włóż do niej krewetki.
2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po tym czasie wymieszaj z wodą, solą, octem i erytrolem.
3. Krewetki podsmaż na patelni po około 3 minuty z każdej strony. Dodaj mango chutney, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.
4. Wyłóż ryż, na wierzchu ułóż krewetki w sosie. Posyp kolendrą i orzechami nerkowca, skrop sokiem z limonki.