Zupa Tom Kha Martyny Chomackiej
Sięgnij po ekspresową, ale pyszną zupę Tom Kha z przepisu Martyny Chomackiej. Jest kokosowo, aromatycznie i cytrusowo. Tom Kha to bardzo popularna tajska zupa, której podstawą jest mleczko kokosowe i trawa cytrynowa. Dzięki naszej paście, w której wyważyliśmy wszystkie składniki, danie jest zarazem słodkie, pikantne i lekko kwaśne jednocześnie.
Liczba porcji: 5
Czas: 25 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
2 puszki 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia 5-7%
3 łyżki Pasty Tom Kha House of Asia
2-3 łyżki Sosu sojowego House of Asia
1 pierś z kurczaka
opakowanie boczniaków lub jasnych grzybków Shimeji
pół kostki tofu
pół łyżeczki cukru brązowego
300-400 ml wywaru
15-20 pomidorków koktajlowych
3 cebulki szalotki
3 liście limonki Kaffir
łodyga trawy cytrynowej
pęczek kolendry
garść kiełków fasolki Mung
1 limonka
Sposób przygotowania
1. Szalotkę obierz i podsmaż na odrobinie oleju. Tofu pokrój w kostkę, kurczaka w cienkie plasterki.
2. Pastę Tom Kha wrzuć do szalotki na patelnię i smaż przez minutę. Dorzuć zgniecioną łodygę trawy cytrynowej i kawałki piersi z kurczaka. Dolej mleczko kokosowe, bulion i gotuj przez 10-15 min.
3. Pomidorki pokrój na pół. Grzyby rozdziel w kępki. Kolendrę posiekaj. Wrzuć je do zupy na ostatnie 3 minuty. Zupę na końcu dopraw limonką, sosem sojowym, oraz cukrem, jeśli jest taka potrzeba.
4. Zupę serwuj w miseczce, z garścią kiełków i odrobiną świeżej kolendry.